zuinige auto

Informatie > autokopen

Zuinige auto’s


Sinds 2001 is het energielabel ingevoerd, dat gebaseerd is op het brandstofverbruik, hoe zuinig de auto is en de CO2 uitstoot van nieuwe personenwagens. Auto’s die ouder zijn dan 2001 hebben geen label. De indeling is van A tot G, verdeeld in 3 kleuren (groen = zuinig, geel = gemiddeld (3 varianten), rood = niet zuinig).

 

Bent u van plan een auto te kopen die niet voor 2001 geproduceerd is, dan is het handig om het volgende overzicht (bron: ANWB 2011-2012) te bekijken en mee te nemen in uw keuze. In het overzicht staan 2 typen verbruik vermeld. GEM = gemiddeld verbruik, gebaseerd op de Euronorm uit 1974. In de praktijk wijkt het brandstofverbruik veelal af van deze norm. Daarom is met P ook een indicatie van het verbruik in de praktijk meegenomen. In dit overzicht beperk ik me tot de 5 meest zuinige auto’s in hun klasse op zowel diesel als benzine. Voor het volledige overzicht kunt u kijken op de website van de ANWB.

Tabel 1. Meest zuinige benzine auto in het kleine segment

Tabel 2. Meest zuinige benzine auto in het middelgrote segment

Tabel 3. Meest zuinige benzine auto in het grote segment

Tabel 4. Meest zuinige diesel auto in het kleine segment

Tabel 5. Meest zuinige diesel auto in het middelgrote segment

Tabel 6. Meest zuinige diesel auto in het grote segment


Zoals ik al eerder aangaf is het praktijk verbruik een indicatie. De wijze waarop u rijdt, schakelt, gas terugneemt, heeft allemaal invloed op uw gemiddelde verbruik. Sowieso is het verbruik in de stad veel hoger, dan wanneer u lange ritten rijdt op de snelweg. Wel kunt u zelf dus invloed uitoefenen op uw verbruik. Als u kijkt op de website van ‘het nieuwe rijden’, dan vindt u daar een aantal tips die van invloed zijn op uw verbruik. Zo kunt u tot wel 20% besparen op uw brandstofkosten. De gemiddelde besparing is echter 10%, dit is dus ca. 100 km op een volle tank. 

De tips die ‘het nieuwe rijden’ geeft zijn bijvoorbeeld schakelen bij lage toerentallen naar een hogere versnelling. Dit is bij een benzine auto tussen de 2000 en 2500 toeren en bij een diesel auto ligt dat tussen de 1800 en 2200 toeren. Daarnaast is het ook belangrijk om uw bandenspanning maandelijks te controleren. Een te lage bandenspanning zorgt namelijk ook voor extra brandstofverbruik. Verder zijn het hebben van cruise control en een boordcomputer, het rijden van een constante snelheid en het geleidelijk vaart verminderen allemaal debet aan een lager brandstofverbruik. En niet alleen dat, maar ook zorgen deze tips voor minder slijtage, waardoor minder onderhoudskosten, wat uiteindelijk bij verkoop tot een hogere restwaarde leidt.

Zo, voldoende stof tot nadenken. Ik wens u veel succes met het maken van de juiste autokeuze en veel rijplezier!


Lees hier meer over de aanschaf van auto's

Lees hier verder over de gebuikskosten van auto's

Lees ook de volgende artikelen.